Navigering på sjøen

Undertegnede testet i fjor sommer en svensk navigasjonsløsning for iPad – SeaPilot. Det ble en svært positiv erfaring og jeg anser at innvesteringen var verdt hver krone.

SeaPilot er som nevnt svensk, men til tross for det innehar den de fleste egenskapene man bør forvente å finne i et navigasjonshjelpemiddel… Blant får man:

  • Kurs opp
  • Ruteplanlegging
  • Fartøyets kurs og fart
  • AIS (krever internett, 3G/4G

Nettopp «kurs opp» vet jeg har vært mangelvare på enkelte andre apper for iPad og android nettbrett, men finnes altså på SeaPilot. Og den fungere svært godt. Det er i tillegg enkelt å planlegge ruter med såkalte «waypoints». Nøyaktigheten vil jeg påstå er svært god. Jeg testet SeaPilot frem og tilbake til Sverige, i tillegg til mange turer i lokalt farvann med stor presisjon i kartet.

Vær oppmerksom på at selve appen (uten karter) koster ca. kr. 420,-. Man trenger da i tillegg karter for ønsket land. Kart for Norge koster ca kr. 500,-. Ønsker man kart for Sverige mener jeg dette kostet ca kr 300,-.

Appen støtter også AIS (krever internettdekkning) og dermed dukker alle fartøy med AIS-utstyr opp på kartet med fart, kurs og destinasjon.

OBS! Som mange sikkert har lest eller erfart selv, vil sollys og varme kunne være et stort problem for iPad eller annet nettbrett. Selv løste jeg dette med en egen patent på en slags skyggelue for iPaden, og hadde ingen problemer på turen.

Les mer om SeaPilot her